2 Sides of The Plate
Jeden z najzdolniejszych Szefów Kuchni młodego pokolenia. Pochodzi z Bielska-Białej, gdzie zdobył gastronomiczne wykształcenie i pierwsze doświadczenia zawodowe. Podstaw kuchni restauracyjnej uczył się w „Folwarku”, kuchni polskiej w „Karczmie pod Lotniskiem”, a kolejne lata spędził w takich restauracjach jak: „Pod dobrą datą” , „Nad Dachami” , „Restauracja Italia” „Hotel na Błoniach”.
Przełomowym momentem w jego karierze zawodowej był wyjazd do Wielkiej Brytanii. Jego pierwsza praca to londyńska restauracja „Brasserie Chez’gerard”, specjalizująca się w prostej kuchni francuskiej. Odwaga i ambicja młodego kucharza zaprowadziły go do kompanii Gordona Ramseya i jego flagowej restauracji w zabytkowym hotelu Claridge’s - restauracji mieszczącej 80 gości, w której serwowano dania kuchni francuskiej i brytyjskiej. Spędził w niej rok.
Następnie swoje umiejętności rozwijał w takich restauracjach jak: Pied a Terre 1*, Esporta Chiswick Club czy Carluccio’s. Ostatnim i najważniejszym miejscem podczas całego pobytu na Wyspach była restauracja Toma Aikens’a 1* - ikony brytyjskiej kuchni. Rok pod jego rządami okazał się przełomowy pod względem doskonalenia warsztatu, technik kulinarnych, poznawania połączeń smakowych, jak i samej kultury pracy. To pozwoliło młodemu kucharzowi wejść na zupełnie inny poziom gotowania i rozpocząć nowy rozdział w jego życiu.
W 2014 r. wrócił do kraju, aby wziąć udział w najpopularniejszym kulinarnym show telewizyjnym – TOP CHEF. Charyzma, poczucie humoru, ale przede wszystkim umiejętności, spowodowały, że już od pierwszych odcinków programu wyróżniał się na tle pozostałych, stając się niekwestionowanym faworytem i ostatecznie zwycięzcą.
Po programie podjął pracę w restauracji Kafe Zielony Niedźwiedź na warszawskim Powiślu, która w zaledwie dwa miesiące po objęciu przez niego stanowiska Szefa Kuchni, otrzymała prestiżowy tytuł „Knajpy Roku 2014”.
***
Sebastian dzięki swoim osiągnięciom i osobowości, stale pojawia się na ekranach widzów. Widzimy go w roli gościa specjalnego w nowych edycjach programu TOP CHEF, Hell’s Kitchen Piekielna Kuchnia, telewizji śniadaniowej czy w nowych formatach.
Jego fanpage na Facebook’u gromadzi ponad 30 tysięcy fanów, z którymi prowadzi aktywny dialog. Uczy gotowania w swoim autorskim projekcie Yoga w Kuchni. Każdy z odcinków już w pierwszych dniach emisji ma kilkanaście tysięcy wyświetleń, z programem dociera do ponad 6,5 mln użytkowników.
Aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie, Serwis wykorzystuje pliki cookies zapisywane w pamięci przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat celu ich używania oraz możliwość zmian ustawień plików cookies znajdują się w Polityce prywatności. Klikając AKCEPTUJĘ WSZYSTKIE, wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak cookies i na przetwarzanie przez Uzdrowisko Ustka Sp. z o.o., Wczasowa 4, 76-270, Ustka Twoich danych osobowych zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności). Zmiany ustawień plików cookies możesz dokonać w ustawieniach.